Steeds meer notebooks beschikken over een touchscreen. Dat is handig om vlot te surfen, doorheen documenten te scrollen, programma’s te openen en zoveel meer. Nadeel? Vuil en vingerafdrukken zijn onvermijdelijk. Hoe ga je daarmee om in deze Corona-tijden?

Om te starten: ga even na wie gebruikmaakt van het toestel in kwestie. Deel je het met collega’s, met je gezinsleden of ben jij de enige gebruiker? Dit heeft invloed op de frequentie waarmee je het touchscreen onder handen moet nemen: Toestellen die je deelt met collega’s maak je best proper voor elk gebruik. Je weet immers nooit zeker wie ze het laatst in handen had.

Eerst even op een rijtje zetten wat je zeker niet mag doen.

Wat kan je best niet gebruiken.

In deze onzekere tijden is de verleiding groot, maar er zijn een heel aantal schoonmaakmiddelen die je beter niet gebruikt om je touchscreen schoon te maken. Je kan er zelfs strepen of doffe plekken mee veroorzaken. In het ergste geval schaadt het ook de touchfunctie.

 • Zeep: Gebruik geen producten met zeep. Zeep laat minuscule deeltjes achter die ervoor zorgen dat de touchfunctie van je touchscreen niet meer goed zal werken.
 • Ontvetters: er zijn verschillende ontvetters op de markt, maar ook die zijn te agressief.
 • Papier: alle soorten papier zijn gemaakt van houtvezels. Deze houtvezels kun je zien als heel fijn schuurpapier. Ook keukenpapier is dus te mijden.
 • Gebruik zeker geen agressieve middelen die je scherm echt kunnen beschadigen. Blijf dus ver weg van azijn, ammoniak, aceton …
 • Grove doeken of kleding: laten ook kleine krasjes na waardoor je scherm dof kan worden en je touchscreen minder goed reageert.

Hoe je wel een touchscreen kan schoonmaken.

Hoewel een microvezeldoekje, water en soms glasreiniger in normale tijden voldoende zijn en de beste keuze blijven, wil je vandaag allicht een desinfecteringsmiddel gebruiken. Koop dan een product dat speciaal voor touchscreens is bedoeld.

Idealiter bevat dergelijke reiniger 70% isopropyl alcohol en 30% water. Let daarbij op dat je de vloeistof nooit rechtstreeks op het touchscreen aanbrengt maar wel op een microvezeldoekje dat je vervolgens gebruikt.

HP heeft een ‘Cleaning Guidance’ gemaakt (in het Engels) die je stap voor stap uitlegt hoe je een touchscreen, maar bij uitbreiding ook andere elektronische toestellen, best poetst in deze Corona-tijden. Je kan deze hier lezen: maar we zetten de belangrijkste punten graag op een rij.

 1. Draag handschoenen bij het reinigen.
 2. Zet het toestel uit en ontkoppel randapparatuur.
 3. Bevochtig een microvezeldoekje met een reiniger die bestaat uit 70% isopropyl alcohol en 30% water.
 4. Wrijf met het microvezeldoekje zachtjes van boven naar beneden waarbij je ervoor zorgt dat er geen vloeistof naar gevoelige plekken (USB-poorten, toetsenborden …) druipt.
 5. Laat goed opdrogen.
 6. Doe de handschoenen uit en gooi ze weg.
 7. Was je handen volgens de voorschriften.