We gebruiken steeds vaker de trein in plaats van de wagen om ons te verplaatsen voor het werk. Soms zelfs als de reistijd langer is dan met de wagen. Want als je achter het stuur kruipt ken je wel de afstand die je moet afleggen, maar helaas zelden de tijd die je daarover gaat doen. Dan is de trein nemen een betere optie. Tenminste als je vertrekstation vlot bereikbaar is en je kantoor zich niet in een afgelegen industrieterrein bevindt. Bovendien kan je in de trein productief zijn, zodat je met voorsprong aan je dag begint wanneer je aankomt op kantoor. Deze vijf tips helpen je op weg.

1. Zorg dat je zit

Klinkt logisch, maar is het in de praktijk niet altijd. Zorg dat je tijdig in het station bent. Een ervaren pendelaar weet waar de trein stopt, in welke wagon de minste drukte heerst en waar je dus het meest kans maakt op een zitje. Respecteer daarbij steeds de afstappende reizigers en houd het beschaafd. Misschien is het zelfs beter om een trein vroeger te nemen als dat er voor zorgt dat je een plek hebt waar je je notebook (of tablet) vlot kan openklappen.

2. Bereid je voor

Zoals wel vaker is voorbereiding het halve werk. Zorg dat je PC klaar is voor de reis en de batterij voldoende opgeladen is en dat je computer niet aan een update van het besturingssysteem wil starten. Vele treinen hebben wel stopcontacten maar de ervaring leert dat hoe minder handelingen je moet verrichten om te kunnen starten hoe hoger de kans is dat je ook effectief aan de slag gaat.

Moeite om je te concentreren in een drukke spitstrein? Zorg voor oortjes en niet storende muziek die je toelaat om je niet te laten afleiden. Met een ‘Noice cancellation headphone’, een koptelefoon die alle achtergrondgeluiden wegfiltert, kan helemaal in je eigen werkwereld opgaan.

3. Connectiviteit

Internet op de trein. Het is een oud zeer. Met WiFi is het niet zo goed gesteld op onze Belgische treinen. Daarom zorg je er best voor om er niet al té afhankelijk van te zijn. Dat kan door op je mobiele telefoon een hotspot te creëren en zo online te gaan. Hou dan natuurlijk wel het verbruik van mobiele data in het oog. De tijden zijn veranderd, maar helemaal gratis zijn die Megabites nog niet.

Een andere manier om hier mee om te gaan is specifieke taken die je uitstekend offline kan doen voor je treinrit te reserveren: het lezen van een rapport, het doornemen van een presentatie of het draften van mails. De mogelijkheden zijn legio.

4. Beschermen tegen meelezers

De treincoupé blijft natuurlijk deel van de publieke ruimte. Er kunnen dus altijd mensen, al dan niet ter goeder of ter kwader trouw, meelezen op je scherm. Ook daar bestaan oplossingen voor. HP bijvoorbeeld heeft heel wat laptops uitgerust met het zogenaamde Sure View systeem. Dat zorgt ervoor dat enkel de persoon die recht voor het scherm zit kan lezen wat er op verschijnt. Buren die vanuit een schuine hoek naar je scherm kijken, zullen enkel een grijs vlak zien.

Verder is het natuurlijk ook een kwestie van werk dat bijzonder gevoelige data vereist (human resources, sales cijfers, …) juist niet op de trein uit te voeren. En voor alle duidelijkheid, dat geldt ook voor telefoontjes die je tijdens je treinrit doet.

5. Eindstation als deadline

Vele mensen presteren beter onder druk. Je kan de tijd van aankomst dan ook bekijken als een deadline: de mails over dit project wil ik nog verstuurd hebben voor het einde van de rit of dit artikel wil ik gelezen en samengevat hebben. Dan heb je weer een aantal punten die je kan afvinken op je to-do lijst.

Met deze vijf tips kan werken op de trein je dag een geweldige boost geven. Je begint met voorsprong aan de dag in vergelijking met je collega’s die de files met de wagen trotseerden. Maar je kan misschien ook iets eerder weg op kantoor want tijdens de rit naar huis, bereid je nog snel die meeting van de volgende dag voor.