Door een combinatie van veel regen, het vallen van de bladeren en het overschakelen naar het winteruur is november één van de drukste filemaanden van het jaar. De herfstvakantie is voorbij en onze laatste vakantiedagen sparen we op voor de feestdagen. We zitten dus met z’n allen op de weg. De structurele files zijn nog langer en verkeersongelukken door het gure weer en het rijden in het donker creëren extra verkeersopstoppingen.

Het is een ideaal moment om even stil te staan bij de manier waarop je naar je werk gaat en hoe je je werk organiseert. Je kan de files zoveel mogelijk vermijden door de verkeersdrukte actief te anticiperen. Een aantal tips.

  • Plan je traject voor je vertrekt en hou rekening met drukke verkeerspunten op je route. Die vermijd je beter tijdens de spits.
  • Hou de verkeersdrukte live in de gaten. Dat kan via verschillende websites. Staat er een hardnekkig file op je route? Overweeg dan om later te vertrekken en begin je werkdag in je thuiskantoor.
  • Als het kan, vermijd dan dat je tijdens de spitsuren de baan op moet voor een afspraak. Je agenda slim inplannen kan je heel wat ellende besparen. Je kan beter eerst een paar uur thuis werken om dan rechtstreeks naar je afspraak te rijden. Of je kan natuurlijk ook kiezen voor een videoconferentie.
  • Gebruik een gratis verkeersapp die een filevrije route voor je kan uitstippelen. Maar jammer genoeg staat er altijd wel ergens een file. Het is uiteraard altijd beter die te vermijden.

Helaas worden onze wegen ook tijdens de daluren steeds drukker. De beste oplossing om minder in de file te staan is ongetwijfeld op grote schaal het maximum halen uit mobieler werken.