Gratis wifi! Heel wat horecazaken, winkels en andere organisaties bieden hun klanten een hotspot aan waar ze vrij gebruik van kunnen maken. Het is vanzelfsprekend geworden. Veel mensen grijpen dan ook naar hun smartphone of laptop om online te gaan wanneer ze hier de kans toe krijgen. Het is een verslavend automatisme en we loggen in zonder erbij na te denken.

Toch is dit soms riskant gedrag. Surfen op een openbaar netwerk houdt verschillende gevaren in. Ook wanneer je je moet aanmelden met een wachtwoord, loop je gevaar. Vaak zijn die wachtwoorden wijd verspreid of open en bloot geafficheerd. Een wachtwoord dat zo publiek is, wekt enkel een schijn van bescherming op.

Openbare wifi netwerken volledig vermijden, dat is vandaag de dag bijna onmogelijk. Met een aantal veiligheidsmaatregelen kun je heel wat problemen voorkomen. De meeste hiervan doen beroep op je gezond verstand en waakzaamheid.

Kies het juiste netwerk.

Hotelgast of Hotelguest? Wanneer je twee sterk gelijkende netwerknamen met een open signaal opmerkt, let dan goed op en controleer of je wel op het legitieme netwerk inlogt. Dit is een beproefde man-in-the-middle aanval die wordt gebruikt door hackers die je proberen te verleiden om in te loggen op het verkeerde netwerk om zo aan je informatie te komen. Log ook niet in op netwerken waarvan je de bron niet kent. Namen als FreeHotelWifi moeten een alarmbelletje doen rinkelen.

Pas het paraplu-principe toe.

Scherm je gegevens af en vermijd lekken op iedere mogelijke manier. Log nooit in op je bankrekening en doe geen online aankopen of transacties waarbij je je kredietkaartgegevens moet invoeren. Schakel wifi uit nadat je klaar bent en laat je toestel het wachtwoord vergeten. Zo voorkom je dat je apparaat automatisch verbinding maakt met een onbeveiligd netwerk. Schakel het delen van diensten altijd uit en gebruik een firewall zodat anderen geen toegang hebben tot je gegevens. Hou je devices en virusscanners up-to-date.

Maak je eigen privénetwerk.

Met VPN, Virtual Private Network, kan je binnen het openbare netwerk waar je op inlogt, je eigen netwerk maken. Een VPN werkt als een veilige en anonieme tunnel waar alle communicatie met het internet doorheen loopt. Je moet hiervoor wel over de nodige software of applicatie beschikken. VPN-software op je computer of smartphone pakt elk verzoek wat je doet in en zet er een slot op. Dit slot is zo goed als niet te kraken. Er gebeurt dus best wel wat alvorens de informatiestroom je toestel bereikt. Het gebruik van VPN gaat dan ook ten koste van je surfsnelheid.

 

Veilig kunnen surfen en werken waar je ook bent, het is ook bij HP een grote zorg. De meest recente toestellen van HP beschikken dan ook over baanbrekende technologie die je data mee helpen beschermen. Meer over veiligheid vind je onder de tab ‘Security’.