Het woord zegt het zelf. Een workation is een combinatie tussen werken en vakantie, een werkvakantie dus. Het verschil met werken op afstand is tijd en plaats. Een workation duurt veel langer én breng je door op een plek ver van huis. Een workation is bij uitstek geschikt voor een welomlijnd project.

Toegegeven, een workation is niet voor iedereen een weggelegd of geschikt, maarvoor wie het wel een optie is, liggen er wel kansen. Jezelf onderdompelen in een nieuwe omgeving kan je inspireren en een nieuwe kijk op de dingen geven. Het kan goed zijn dat je tijdens een workation beter werk levert dan in een 9-to-5 situatie. Je kunt ook als team op workation vertrekken. In plaats van een dag of twee dagen met je collega’s een paar kilometer buiten de stad door te brengen, kun je ook voor een langere tijd naar het buitenland om in een totaal andere omgeving aan een project te werken.

Tijdens je workation kun je, behalve werken uiteraard, de omgeving ontdekken, een andere lucht opsnuiven en de batterijen opladen. Je bestemming mag heel zeker een aantrekkelijk zelfs exotisch oord zijn. Zwembad, strand en ander ontspanningsmogelijkheden hebben hun plaats zolang je maar een plek boekt waar je ook productief kunt zijn. Want natuurlijk neemt ook het werk zelf een belangrijke plaats in. Als je met een aantal voor de hand liggende zaken rekening houdt, kan je een vakantiegevoel perfect afstemmen op een productieve periode.

Zorg ervoor dat je bestemming werkvriendelijk is. Als je niet verbonden kunt blijven tijdens je werk, is de verblijf gedoemd te mislukken. Controleer voordat je vertrekt of de bestemming een stabiele internetverbinding heeft, een goed mobiel netwerk en er alles is wat je nodig hebt om je werk efficiënt te kunnen doen. Ook een wat meer afgezonderde plek waar je alleen of in team kunt werken is een must.

Blijf professioneel. Zelfs als ben je op werkvakantie en zelfs al is iedereen er van op de hoogte, het contact met je relaties en collega’s moet even geconcentreerd verlopen alsof je op kantoor zou zijn. Reageer op ongeveer hetzelfde ritme als op kantoor op gesprekken en e-mails.

Plan je werk goed. Plan je dagen rond de uren die je nodig hebt om te werken en rond je werk ook iedere dag goed af. Ontspan dan en geniet van de vakantie rond je verplichtingen.

Hou je aan een routine. Naast je gebruikelijke werktijden is het belangrijk ervoor te zorgen dat je aantal uren slapen en rusten niet te ver afwijkt van je gebruikelijke schema thuis. Het zal je helpen mentaal en fysiek fris te blijven en efficiënt te werken.

Een workation van een week of twee in een paradijselijke bestemming zal misschien een verre droom blijven. Maar wie weet. De manier waarop we werken en hoe we werk en privé op elkaar afstemmen, blijft evolueren.