De heerlijke zomerdagen zijn verleidelijk om zoveel mogelijk tijd buiten te zijn. Een terrasje tijdens de lunchpauze, met de fiets naar het werk of misschien heb je zelfs de kans om de hele dag buiten te werken. Thuis of op het terras van je favoriete koffiebar of coworkingplek. Ook al zit je dan niet met je laptop in de volle zon, omwille van de warmte is het belangrijk om voldoende te drinken. Je lichaam heeft het nodig. Als je uitdroogt, vermindert trouwens ook je concentratievermogen.

Koude drank

Als basisregel geldt dat we ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag moeten drinken, dat is ongeveer 8 tot 10 glazen. Als je overdag in de hitte zit, kun je sneller uitgedroogd raken, en moet je dus vaker drinken en mikken op minstens 2 liter verspreid over de hele dag. Te veel water drinken is heel onwaarschijnlijk, maar als je veel naar het toilet gaat en je urine er echt bleek uitziet, drink je waarschijnlijk meer dan je nodig hebt.

Water is een zeer goede optie, maar als je liever iets met een beetje meer smaak wilt, voeg dan wat citrusvruchten – citroen, limoen, sinaasappel – of misschien komkommer en munt toe. Vermijd niet alleen alcohol maar ook suikerhoudende dranken. Daarvan ga je nog meer uitdrogen.

Warme drank

Een kopje thee of koffie klinkt misschien als het laatste wat je wilt op een verzengende hete middag, maar het blijkt een goede manier om je lichaamstemperatuur te verlagen en je zweetklieren in actie te laten komen. Zweten koelt het lichaam af.

Een warme drank helpt niet altijd, er zijn een aantal voorwaarden.

  • Er moet een droge warmte zijn. Bij benauwd, vochtig weer is een warme drank zinloos.
  • Je kan het best naakt rondlopen. Maar dat kan niet altijd en zeker niet overal. Draag in ieder geval zo dun mogelijke kleding zodat je zweet goed kan verdampen.