5G is draadloze breedband die de vijfde generatie mobiele cellulaire netwerken vertegenwoordigt en snelheden belooft die 10 tot 20 keer sneller zijn dan de huidige 4G cellulaire netwerken. Maar 5G is veel meer dan alleen maar sneller internet. 5G brengt ons aan de poort van een andere evolutionaire periode in de wereld van de draadloze infrastructuur.

Dankzij 5G zullen we nog nooit zo kwalitatief en efficiënt verbonden zijn. Intelligente vergaderruimtes, kantoorautomatisering en de integratie van Artificiële Intelligentie in alledaagse technologie zullen niet alleen de norm worden, maar ook als vanzelfsprekend worden beschouwd. De samenwerking op kantoor zal groeien, complexe uitdagingen zullen gemakkelijker aan te pakken zijn en de hulp van de technologie kan zelfs de balans tussen werk en privéleven verbeteren.

Een paar voorbeelden.

1. Supersnelle bestandsoverdracht

De snelheid waarmee allerhande data (zoals bestanden maar bijvoorbeeld ook geld) kunnen overgebracht worden, maakt een enorme sprong voorwaarts. Een revolutie voor mobiele apps die gebaseerd zijn op de overdracht van gegevens.

2. Ongekende reactiesnelheid

Met 5G mobiele apps wordt de reactietijd op een actie van gebruikers nog sneller dan real time. Een evolutie die de grenzen van heel wat mobiele apps zal verleggen.

3. Meer gebruikerservaring

Real time video-interacties worden standaard. Videogesprekken worden niet gebufferd door de enorme bandbreedte van 5G. Conferenties, vergaderingen maar ook troubleshooting op afstand: de hindernissen verdwijnen.

4. Verbonden met alles

5G-mogelijkheden en een geavanceerd Internet of Things zullen ook een real time samenwerking tussen mensen en dingen mogelijk maken. Het zal ook de vooruitgang in Augmented Reality en Virtual Reality (AR/VR)  verder stimuleren.

 

Wat vroeger onmogelijk was, kan eindelijk werkelijkheid worden met de volgende generatie draadloze netwerken. Bij 5G zijn nieuwe toepassingen mogelijk, die een enorme impact kunnen hebben, zoals het opereren van patiënten op afstand via een videoverbinding. De ontwikkeling van de zelfrijdende auto kan ook alleen maar met 5G. Een zelfrijdende auto moet tijdens de rit data doorsturen en verwerken. Dit kan alleen met een netwerkverbinding die snel genoeg is.