Kantoorruimte kopen of huren kost veel geld. De tijd dat iedereen elke dag naar kantoor kwam en er zijn eigen vaste plek had, is stilaan voorbij. Door de shift naar mobieler werken en werknemers te laten werken op verplaatsing, kunnen organisaties flink wat besparen op de huur of aankoop van het aantal vierkante meters werkvloer. De technologie laat dat ook toe. In plaats daarvan staan er flex desks ter beschikking, werkplekken die van iedereen en niemand zijn.

Een productieve, flexibele werkomgeving stopt niet bij het inruilen van vaste bureaus voor landschapsbureaus waar iedereen vrij zijn plekje kan kiezen. In een flex desk-kantoor creëert men daarnaast nog verschillende hoekjes die activiteiten-georiënteerd werken toelaten. Een ruimte met een sofa waar je op je gemak kan bellen of een tekst kan schrijven, een hoge tafel met barkrukken, een vergaderzaal…: verschillende plekjes die de creativiteit en verbeelding prikkelen en zich plooien naar de noden van het moment.

Behalve de kostenbesparing zijn er nog een aantal niet te onderschatten voordelen voor zowel de werknemer als de werkgever.

Het verdeelt de hiërarchie van het kantoor

In het traditionele kantoor is er een bepaalde hiërarchie die ervoor zorgt dat er een afstand is tussen werknemers met anciënniteit of belangrijke titels en medewerkers met een lagere rang. Zelfs wanneer men een open-deurbeleid voert, staan deuren niet altijd écht open. In een flex desk-omgeving wordt die traditionele structuur uitgedaagd. De flexibiliteit in de werkruimte neemt drempels weg en stimuleert teams om samen te komen, ongeacht titel, status of talent.

Het organiseert het kantoor

Wanneer een werkruimte gestructureerd blijft, worden mensen productiever. In de traditionele kantooropstelling kan het zijn dat sommige kantoren heel georganiseerd zijn maar zie je in andere de bomen door het bos niet meer. Dat valt op, verstoort de rust, en dat kan de productiviteit van het team negatief beïnvloeden. Dankzij flexplekken wordt het gemakkelijker om de werkruimte netjes te houden, omdat ze zo open is. Zowel de werknemers als mogelijke klanten hebben zo een goede eerste indruk die rust en overzicht weerspiegelt.

Het geeft werknemers autonomie

Flex desks en flexibel werken houden ook een culturele en een fysieke verandering in. Omdat werknemers in zekere mate zelf kunnen bepalen hoe ze hun werkdag indelen en waar ze die doorbrengen, hebben ze veel meer flexibiliteit als het gaat om hun sociale en familiale leven. Of ze nu een evenement willen bijwonen of op tijd willen zijn voor de schoolloop, werknemers hebben meer keuze en worden gestimuleerd om autonoom te werken en denken. Met flexplekken zijn mensen niet langer aan hun bureau gebonden.