Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om vooruit te blikken naar wat er ons in 2019 te wachten staat en met welke ontwikkelingen we rekening moeten houden op het gebied van mobieler werken. We selecteerden drie trends waarvan we denken dat ze het komende jaar een rol zullen spelen. Natuurlijk houden we ondertussen de vinger aan de pols en houden we u op de hoogte van nieuwe tendenzen die zich aandienen.

1. Security wordt nog belangrijker

Omdat we steeds meer mobiel werken, verbruiken we met z’n allen ook steeds meer data. De keerzijde van de medaille is dat de risico’s ook toenemen. In 2019 blijven phishing-e-mails, ransomware en cryptomalware serieuze bedreigingen. Cybercriminelen gebruiken al langer machine learning om detecties van malware te omzeilen. De machine learning-strijd gaat de komende jaren losbarsten en dat is een fundamentele verandering voor security: het wordt machine versus machine, in plaats van mens versus mens. Concreet betekent dit een groei van malware die zichzelf automatisch kan aanpassen en daardoor lastig is te bestrijden.

2. Zero-touch deployment

Windows 10 draait vandaag wereldwijd op 700 miljoen apparaten. Dat aantal zal nog groeien. Dat komt enerzijds omdat Microsoft in januari 2020 stopt met de gratis security-updates voor Windows 7. Anderzijds ontdekken steeds meer organisaties de mogelijkheden die Windows 10 biedt op het gebied van veiligheid, functies en zero-touch deployment. Dat laatste verwijst naar AutoPilot, een verzameling (security)technologieën die het mogelijk maakt om systemen op afstand gebruiksklaar te maken. AutoPilot installeert automatisch instellingen, drivers, policies en software. Een gebruiker hoeft zijn nieuwe apparaat alleen uit te pakken en in te loggen op het bedrijfsnetwerk. Vervolgens worden alle applicaties (zoals Office 365) klaargezet. In 2019 zullen steeds meer Windows 10-systemen op deze wijze gebruiksklaar worden gemaakt. Dat scheelt tijd, kosten en maakt het gemakkelijker voor organisaties om hun IT te moderniseren.

3. Werken op afstand zal ook in 2019 alleen maar toenemen

Alles wijst er op dat we het plafond van het aantal mobiele werknemers nog lang niet bereikt hebben. Bedrijven in de publieke en private sector erkennen steeds vaker de voordelen van mobieler werken. De maatschappelijke trends die de millennials en de Generatie Z met zich meebrengen, zetten ook meer bedrijven ertoe aan om een flexibeler werkbeleid te hanteren en telewerk toe te staan. Ben je nog niet overgestapt naar werken op afstand?  Dan is 2019 misschien wel het juiste moment om dit te doen.