Steeds meer mensen maken vaak of af en toe gebruik van een coworking ruimte of nemen hun laptop mee naar een koffiebar om daar te werken. De trend om het thuiskantoor in te ruilen voor een andere plek zit in de lift.

Thuis werken of toch maar elders. Iedere keuze heeft zijn voor- en nadelen. We zetten er een aantal op een rij.

Thuis werken

Werken in je thuiskantoor geeft je de meeste flexibiliteit. Je kan werken wanneer je wil en je eigen ideale werkomgeving creëren. Zo kan je kiezen om te genieten van volledige stilte of om af te stemmen op je favoriete radiostation. Een nadeel is dat je thuis snel afgeleid kan worden. De was, je partner, huisgenoten, de lijst kan lang zijn als je je hier niet van kan afsluiten. De thuisomgeving kan er soms voor zorgen dat je onvoldoende ingesteld bent op werk. Door naar je favoriete koffiebar of coworking ruimte te trekken, kun je je mentaal voorbereiden. Door een nieuwe werkomgeving binnen te gaan, kunt je jezelf en je hersenen prikkelen om creatief te zijn.

Werken in een koffiebar

Een korte trip naar je favoriete koffiebar geeft je de kans om het huis uit te komen. De weg naar de koffiebar brengt ook wat tijd en ruimte tussen je werk en je privéleven. Het gezoem van de koffiemachines, gesprekken op de achtergrond en de beweging rondom je, dwingen je paradoxaal genoeg om je te concentreren op één ding: je werk. Er zijn natuurlijk ook nadelen. Zelfs in de meest luxueuze koffiebars kunnen er zich wel eens wifi-problemen voordoen. Je mag trouwens ook niet zeker zijn van de beveiliging van zo een openbaar wifi-netwerk. Mild omgevingsgeluid kan stimulerend zijn, luide muziek of luidruchtige klanten zijn alleen maar storend.

Coworking ruimte

Een coworking plek combineert de flexibiliteit van het thuiskantoor met de sfeer van een coffeeshop. Er zijn er heel wat, in allerlei soorten en mogelijke formules. De eigenheid van een coworking ruimte zet aan tot werken. In coworking plekken ben je nooit alleen. Er zijn altijd mensen aan wie je iets kan vragen, ideeën kan aftoetsen of gewoon een gezellige babbel mee kan doen. Wanneer je niet in een stad woont, kan de afstand een nadeel zijn. Een coworking ruimte is ook niet gratis.