Vergaderen is essentieel binnen een organisatie. Ook wanneer je werkt vanop afstand moet je besprekingen kunnen houden. Als je dan met meer dan twee rond de virtuele tafel wil zitten, is ook oogcontact belangrijk voor een vlot verloop van het gesprek. Een goede webcam is daarom geen overbodige luxe.

Vrijwel iedere professionele laptop heeft tegenwoordig een ingebouwde camera. Het nadeel is dat die ook als een risico wordt gezien. Een webcam is gevoelig voor hacking. Er is al weet van hackers die jarenlang ongemerkt konden meekijken met de webcam van nietsvermoedende slachtoffers. Onderzoekers hebben zelfs aangetoond dat het mogelijk is om het cameralampje te deactiveren, zodat gebruikers geen idee hebben dat ze worden bespied.

Steeds meer mensen plakken voor alle zekerheid hun webcam af als ze hem niet gebruiken. Het afplakken is zelfs heel gewoon bij de medewerkers van de Amerikaanse opsporingsdienst. Het is een eenvoudige manier om pottenkijkers buiten de deur te houden. Ook bekende mensen die geregeld in ‘de boekjes’ komen, doen er goed aan om het zekere voor het onzekere te nemen. Heel mooi is het natuurlijk niet, zo’n pleister of post-it op je device. Een elegantere optie is een webcamcover, een schuifje voor de lens dat je gemakkelijk opent en sluit. Zo blijft je privacy tijdens het gebruik van je toestel gewaarborgd en kun je in een handomdraai opnemen als je via Skype wordt gebeld. Waterdicht is deze oplossing niet. Je deactiveert er bijvoorbeeld niet de microfoon mee. Dat kan wel handmatig via Windows Apparaatbeheer of de BIOS.

Is dit geen optie en wat teveel gedoe en wil je toch de risico’s om gehackt te worden verlagen? Installeer dan altijd de laatste updates van zowel je besturingssysteem, browser als antivirus-scanner. In verouderde software kunnen namelijk zwakke plekken zitten die hackers kunnen gebruiken om toegang te krijgen.

Gebruik je een externe webcam, zorg dan dat deze ook beschikt over de meest recente firmware en een sterk wachtwoord. Is het apparaat al een aantal jaar niet van een update voorzien, dan is het slim om een nieuw exemplaar aan te schaffen. Het is ook verstandig om je smartphone of tablet om de zoveel jaar te vervangen. Deze mobiele devices beschikken ook over camera’s, sensoren en een microfoon die kwetsbaar voor hacking zijn.