Steeds meer notebooks beschikken over een touchscreen. Dat is handig om vlot te surfen, doorheen documenten te scrollen, programma’s te openen en zoveel meer.

Nadeel? Vettige vingerafdrukken zijn onvermijdelijk. Je bent zeker niet de enige die er dan even met een zakdoekje of zelfs een mouwveeg over gaat voor een net iets zuiverder scherm. Dat kan veel beter. Maar eerst toch even op een rijtje zetten wat je zeker niet mag doen.

Wat kan je best niet gebruiken.

Er zijn een heel aantal schoonmaakmiddelen die je beter niet gebruikt om je touchscreen schoon te maken. Je kan er zelfs strepen of doffe plekken mee veroorzaken. In het ergste geval schaadt het ook de touch-functie.

 • Azijn: is bijtend waardoor je touchscreen wel schoon wordt maar waardoor het ook dof kan worden.
 • Zeep: blijf ver weg van producten met zeep. Zeep laat minuscule deeltjes achter die ervoor zorgen dat de touch-functie van je touchscreen niet meer goed zal werken.
 • Ammoniak: prima voor allerhande oppervlaktes maar veel te agressief voor je scherm.
 • Ontvetters: er zijn verschillende ontvetters op de markt, maar ook die zijn te agressief.
 • Papier: alle soorten papier zijn gemaakt van houtvezels. Deze houtvezels kun je zien als heel fijn schuurpapier. Ook keukenpapier is dus te mijden.
 • Grove doeken of kleding: laten ook kleine krasjes na waardoor je scherm dof kan worden en je touchscreen minder goed op je aanraking reageert.

Hoe je wel een touchscreen kan schoonmaken.

Hieronder vind je tips over hoe je wél een scherm van je tablet en smartphone kunt schoonmaken.

 1. Zet je scherm uit
  Je ziet het vuil zo beter zitten en je bent zeker dat je geen strepen achterlaat.
 2. Gebruik een microvezeldoekje
  De microvezeldoekjes die je in het huishouden gebruikt, zijn te grof en kunnen krasjes maken. We bedoelen de kleine en gladde microvezeldoekjes waarmee ook vaak brillen worden schoongemaakt. Ze absorberen voldoende vet om vette vingerafdrukken te verwijderen.
 3. Water
  Is het microvezeldoekje alleen niet genoeg omdat er bijvoorbeeld wat ingedroogd vuil op zit? Maak dan een hoekje van je microvezeldoekje nat met water. Gebruik altijd zo weinig mogelijk water. Hoe minder water, hoe kleiner de kans op schade. Wrijf met het natte hoekje over het vuil totdat het weg is. Wrijf daarna na met een droog gedeelte van het doekje.
 4. Af en toe glasreiniger
  Heb je een erg vuil scherm dan kun je een glasreiniger gebruiken. Gebruik dit niet te vaak. Spuit een beetje glasreiniger op een microvezeldoekje (dus geen papier) en veeg het over het scherm. Als je te vaak glasreiniger gebruikt, kan het scherm dof worden. Enkele keren per jaar kan geen kwaad.
 5. Speciale schoonmaakmiddelen
  Een microvezel doekje, water en soms glasreiniger is voldoende en blijft de beste keuze. Wil je toch graag een reinigingsmiddel gebruiken, koop dan een product dat speciaal voor touchscreens bedoeld is.
 6. Onderhoud je microvezeldoekje goed.
  Als je alleen wat stof van je scherm af wilt vegen, kan je het microvezeldoekje zonder problemen meerdere keren gebruiken. Zitten er echter ook vette vingerafdrukken en viezigheid op je scherm? Dan moet het doekje daarna natuurlijk gewassen worden. Het doekje kan gewoon in de wasmachine. Met de hand kan ook. Maak een klein sopje met wat warm water en een paar druppels wasmiddel. Maak het doekje schoon in dit sopje, spoel het goed uit en laat het volledig drogen voordat je het opnieuw gebruikt.