Sinds 14 juni 2017 is roaming gratis in de hele Europese Unie. Ondanks de afschaffing van de kosten voor deze dienst zijn er toch een aantal punten waar je best rekening mee houdt. In sommige gevallen is het niet zo verstandig om je roaming in te schakelen of ingeschakeld te houden.

Stel dat je met de auto onderweg bent naar je vakantiebestemming in Italië. Op de achterbank doden je kinderen de tijd met wat te surfen op het internet. Zolang je binnen Europa reist kost je dat niets extra. Maar let op wanneer je Zwitserland doorkruist. Het land behoort niet tot de Europese Unie en daar moet je dus wél betalen voor roaming. Heel veel zelfs. Hetzelfde geldt, afhankelijk van je provider, ook voor Monaco en Andorra. Ook in populaire vakantielanden aan de Middellandse Zee zoals Turkije en Tunesië betaal je vanzelfsprekend roamingkosten. Ook dicht bij de grens van een land van de Europese Unie en een land waar je wel voor roaming moet betalen, hou je het best in het oog met welk netwerk je verbonden bent.

Let op voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland: vanaf 29 maart 2019 behoren ze niet meer tot de Europese Unie en zal je ook daar extra betalen.

Reis je per schip of vliegtuig binnen de EU dan kun je roamen tegen thuistarief zolang je verbonden bent met een gsm-mast aan land. Gaat het mobiele verkeer via een satellietsysteem, dan zal je extra moeten betalen voor die niet-gereguleerde roamingdiensten.

Op vakantie of niet: uiteraard blijft ook de beperking van je datapakket gelden. Op is op, ook in het buitenland.

Checklist

Landen van de Europese Unie zijn: België, Bulgarije, Cyprus (alleen Europees deel), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Groothertogdom Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slovakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (tot 28 maart 2019) en Zweden. Noorwegen, IJsland en Liechtenstein zijn geen lid van de Europese Unie maar wel van de Europese Economische Ruimte en ook daar roam je gratis.

Sommige operatoren hebben de lijst uitgebreid met populaire vakantiebestemmingen. Ga je naar een niet-EU land op vakantie, kijk dan goed na of uw telecomoperator er roamingkosten voor aanrekent of niet.