Thuis werken terwijl je kinderen blokken

Voor vele zonen en dochters betekent  de maand juni examentijd. De blokperiode gaat gepaard met stress en heeft zo ook een impact op de rest van het gezin. Als ouder wil je er natuurlijk zijn voor je kind en zoveel mogelijk steun bieden. Je hoeft daarom niet vrij te nemen en 24/24 paraat staan. Je kan zelfs perfect thuis werken terwijl je kinderen met de neus in de boeken zitten. Het kan een heel productieve periode worden voor iedereen.

Zoals met zoveel zijn afspraken vooraf een goed idee. Maak je kinderen duidelijk dat je niet zomaar thuis bent maar ook effectief aan het werken en niet om de haverklap gestoord wil worden. Het omgekeerde geldt ook: laat je kind rustig studeren en vraag niet voortdurend hoe het gaat, dat is irritant en leidt af.

Om alvast wat voorsprong te nemen op je dagschema, kan je een uurtje vroeger opstaan. In de tijd voordat je kinderen opstaan kan je al veel doen. Als je kroost wakker is, kun je samen de tijd nemen om te ontbijten. Spreek aan het begin van de dag af wanneer je zal pauzeren. Raadt je zoon of dochter aan om tijdens een studiepauze wat te bewegen. Even een blokje rondfietsen of wat wandelen verhoogt de concentratie en geeft de hersenen zuurstof. Na de pauze zal je kind er opnieuw voluit tegenaan kunnen gaan. Voor jezelf is dat trouwens ook geen slecht idee. Zeker als je veel denkwerk op de plank hebt liggen.

Je reistijd van en naar het werk heb je uitgespaard. Niets staat je dus in de weg om extra aandacht te besteden aan de maaltijden. Zorg dat die gezond zijn. Vitamines zijn altijd belangrijk. De energie die je kinderen eruit halen, zullen zeker tijdens de examens goed van pas komen. Verzorg ook de tussendoortjes. Even geen snoeprepen of chips. Maak bijvoorbeeld een kom fruitsalade of een smoothie.

Gebruik tot slot de pauzes niet om te vragen hoe het vlot met de studies; het zijn de ideale momenten om het even over iets totaal anders te hebben. De spreekwoordelijke koetjes en kalfjes mogen gerust van stal.

2018-09-25T15:11:33+00:00

Wil u graag op de hoogte blijven?

Schrijf u dan hieronder in op onze nieuwsbrief