Online gaan op openbare plekken gaat steeds eenvoudiger. Heel veel cafés, winkels, hotels… bieden gratis wifi aan waar je als klant gebruik van kunt maken. Maar is dat wel veilig, surfen op zo een free wifisignaal? Helaas niet.

Openbare wifinetwerken zijn vaak niet gecodeerd of het paswoord hangt open en bloot in de zaak of hal. Zo is het voor hackers kinderspel om aan vertrouwelijke informatie te komen.

Hotspots van Telenet (& VOO) of Fon van Proximus zijn veiliger. Je moet klant zijn om te kunnen inloggen op die netwerken en je gebruikt je eigen log in om je aan te melden. Kies dan wel een veilig paswoord. Doe je dat niet kunnen anderen nog makkelijk inloggen met jouw gegevens.

Wil je toch even surfen op een openbaar netwerk in een café of terwijl je aan het wachten bent in de lobby van een hotel? Doe dit dan zo veilig mogelijk en lees deze 5 tips.

1. Onderhoud een goede internethygiëne

De eerste tip is meteen goud waard. Behalve software en tools die je beloven je privacy te beschermen, is het erg belangrijk om er een goede internethygiëne op na te houden. Wat bedoelen we daarmee? Als je surft via een publiek wifisignaal, ga dan nooit online aan de slag met gevoelige gegevens. Het is een goed moment om je favoriete blog te lezen of te surfen naar nieuwssites, maar online bankieren of shoppen zijn een absolute no go!

2. Maak gebruik van VPN

Een van de veiligste manieren om te surfen op een publiek toegankelijk wifinetwerk is het gebruiken van een virtual private network, een VPN. Hiermee wordt al je data gecodeerd tussen jou en de service provider en sluit je hackers buiten. Hou er rekening mee dat een VPN-verbinding iets trager kan zijn.

3. Gebruik je eigen wifi

De beste manier om beschermd te blijven is natuurlijk geen gebruik te maken van een openbaar netwerk. Dit doe je het makkelijkst door van je smartphone een mobiele hotspot te maken. De bruikbaarheid van deze optie hangt natuurlijk af van het aantal gigabyte mobiele data waarover je (nog) beschikt.

4. Hou je antivirus en antimalware up-to-date

Welke programma’s je ook gebruikt: hou ze up-to-date! Enkel de meest recente versies kunnen je optimaal beschermen. Meer dan andere netwerken zijn openbare netwerken gevoelig voor malvertising. Dit is een vorm van cybercriminaliteit waarbij advertenties misbruikt worden om malware te verspreiden. Op deze manier kan er via advertenties een kwaadaardige code ingeladen worden.

5. Koop een notebook met HP Sure Click

HP Sure Click blokkeert automatisch online aanvallen vanuit pop-up websites met malware of ransomware. Het is een hardware matig afgedwongen beveiliging voor webbrowsers waarmee je elk tabblad opent in een Micro Virtual Machine. Je surft met andere woorden afgeschermde omgeving. Malware kan zo nooit iets veranderen aan andere tabbladen, applicaties of het besturingssysteem. Gewoon het tabblad sluiten en de malware is weg.

Lees hier meer over HP Sure Click.