Haal het maximale uit het wifi-signaal van je thuiskantoor

Tegenwoordig beschikt zo goed als iedereen thuis over wifi. Logisch, want het maakt ‘online gaan’ zoveel makkelijker.

De technologie achter een draadloze internetverbinding is gebaseerd op radiogolven. Via de golven kan je over korte afstanden je computers, printers, smartphones … aansluiten op een breedbandverbinding. De technologie heeft ook nadelen. Zo kunnen de wifi-signalen van je buren jouw wifi-signaal verstoren. Ook heel wat huishoudelijke apparaten en moderne toepassingen zoals online muzieksystemen maken gebruik van dezelfde frequenties. Door de grote drukte wordt je verbinding traag of valt ze in het ergste geval zelfs helemaal weg. Gelukkig zijn er manieren om de snelheid van je draadloze thuisnetwerk te vergroten. Vijf tips om het meeste uit je wifi signaal te halen.

1. Verstop je router niet

De meeste mensen hebben de neiging hun router te verstoppen. Tja, het is geen mooi ding en het staat snel in de weg. Maar door de router in een kast of afgesloten bergruimte te plaatsen, zal de verbinding vertragen. Deuren en muren absorberen en verminderen de sterkte van het signaal. Zoek daarom een centraal, open plekje in je woning met zo weinig mogelijk stoorzenders tussen je gebruikelijke werkplek en de router.

2. Blijf uit de buurt van toestellen en metalen objecten

Elektrische toestellen kunnen het signaal ernstig verstoren. Als je er voor zorgt dat er binnen de 30 cm geen andere elektronische apparaten staan, voorkom je alvast de ergste storingen. Metalen voorwerpen zoals een radiator, absorberen het signaal. Installeer je router daarom niet te dicht bij voorwerpen van metaal.

3. Verander het kanaal waarop je router uitzendt

Een wifi-router kan op meerdere kanalen uitzenden. Als je buurman toevallig op hetzelfde kanaal zit, ontstaan storingen en dat leidt tot lagere snelheden. Het handige programmaatje inSSIDer laat zien op welke kanalen jouw router uitzendt en waarop de buren zitten. Je kanaal wijzigen kan vrij makkelijk via de web interface van de router. Raadpleeg de handleiding om te weten welke je stappen je moet nemen.

4. Sluit ramen en deuren

Bijna iedere woning heeft vandaag dubbel of superisolerend glas. Extra isolerend glas houdt niet alleen de koude en warmte maar ook radiosignalen gedeeltelijk tegen. Op een zomerdag, als iedereen zijn ramen open heeft staan, kunnen er daardoor veel meer wifi-stoorzenders binnendringen. Deuren en ramen sluiten helpt om deze ongenode gasten buiten te houden.

5. Koop een wifi-repeater

Als het probleem met de eerste 4 tips niet opgelost is, kan je nog altijd een wifi-repeater kopen. Het is de eenvoudigste manier om je wifi signaal tot op een verder gelegen plek in je woning of bijvoorbeeld in de tuin te brengen. Een wifi-repeater is een kastje dat je in het stopcontact steekt van de ruimte waar je een zwak signaal hebt. De wifi-repeater pikt het signaal op en herhaalt het als het ware. Hierdoor krijg je ook op de plek waar je normaal zwakke wifi hebt een beter signaal. Nadeel: de hoeveelheid data die kan worden verstuurd, ligt in veel gevallen op de helft van de oorspronkelijke snelheid. Maar voor de meeste toepassingen is dit vaak voldoende.

2018-03-15T09:31:33+00:00

Wil u graag op de hoogte blijven?

Schrijf u dan hieronder in op onze nieuwsbrief