Niemand wil een trage laptop. En dus moet u voor een snelle processor kiezen. Maar welke moet u dan hebben? Met deze richtlijnen sturen we u gericht doorheen het grote cpu-bos.

Het kloppend hart van iedere computer wordt nog altijd gevormd door de processor. Het is letterlijk de ‘centrale verwerkingseenheid’, of kortweg cpu in het Engels. De capaciteiten van de processor bepalen hoe vlot u bepaalde taken en toepassingen met uw pc kunt uitvoeren. In het bijzonder rekenintensieve toepassingen (denk aan videobewerking) hebben baat bij een krachtige processor.

Maar verwerkingscapaciteit is lang niet het enige criterium bij het kiezen van een processor. U wilt immers ook dat de processor zo weinig mogelijk energie verbruikt, zodat dit de autonomie van de laptop ten goede komt. Een processor die een hoge werksnelheid combineert met een laag verbruik moet echter nog uitgevonden worden. U zult dus moeten inboeten op een van de twee, of een processor kiezen die een aanvaardbare mix biedt.

Over kernen en kloksnelheid

We gaan niet de volledige architectuur van een processor uit de doeken doen. Dat zou al snel te technisch worden. Maar toch moet u een aantal zaken weten voor u een processor kiest. Om te beginnen is er het begrip kloksnelheid. Simpel gesteld is dit het tempo waartegen een processor werkt. Hoe hoger de kloksnelheid (doorgaans uitgedrukt in aantal gigahertz), hoe meer gegevens binnen dezelfde tijd verwerkt kunnen worden door de processor. Kloksnelheid is al tientallen jaren een onderscheidende factor tussen processoren, en dat is eigenlijk in 2017 nog altijd zo. Met die nuance dat met de opkomst van mobiele toestellen de aandacht nu meer ligt op het verbruik van de processor. Een hoge kloksnelheid gaat automatisch gepaard met een hoger energieverbruik, en dat is nefast voor de batterij. Moderne processors werken trouwens aan variabele kloksnelheden: afhankelijk van de hoeveel rekenkracht op dat moment nodig is, verhogen of verlagen ze automatisch de kloksnelheid.

Naast de kloksnelheid, moet u ook weten over hoeveel kernen een processor beschikt. Hoe meer kernen er zijn, hoe meer opdrachten de processor parallel kan verwerken en dus hoe sneller de taken afgerond zijn. Vandaag vindt u processors met twee, vier of zelfs acht of meer kernen. Sommige daarvan zijn virtuele kernen (Intel noemt dit Hyper-threading) waardoor Windows ze herkent als extra kernen, naast de fysieke kernen.

Onthoud vooral dat de kloksnelheid en het aantal kernen zowat de belangrijkste factoren zijn die de rekencapaciteit van een processor bepalen. Ook de cpu-architectuur en het cachegeheugen spelen nog een rol.

TIP: op deze link kunt u de eigenschappen van alle Intel-processoren opzoeken en vergelijken.

Zuinige processor

Zoals gezegd speelt zuinigheid een minstens even belangrijke rol als rekencapaciteit. De zuinigheid van een processor kun je doorgaans afleiden uit de benaming. Intel® voegt bijvoorbeeld een ‘U’ toe, zoals Intel® Core™ i5-6300U, om te duiden dat het hier om een mobiele processor gaat met een verlaagd verbruik. Maar er zijn ook Intel mobiele processors met HQ-toevoeging: die zijn krachtiger, maar ook minder zuinig.

Het zal niet verbazen dat zuiniger processors sneller hun weg vinden naar (ultra)dunne laptops. Zuinig betekent immers ook minder warmte die wordt afgegeven, waardoor er dus minder nood is aan een grote koeler, of in het geval van de Intel® Core™ m-processorfamilie zelfs helemaal geen koeling!

Welke processor kiezen?

Voor basistaken op uw laptop volstaat een Intel® Core™ i3- of Intel® Core™ i5-processor met twee kernen ruimschoots voldoende. Eventueel kunt u een Intel® Core™ i7 processor kiezen. Die is duurder, maar daarom niet altijd (veel) sneller. De zuinigste processoren zijn de Intel® Core™ m-reeksen (m3, m5 en m7), samen met de nieuwe Intel® Core™ i-reeksen waar de letter ‘Y’ in de codenaam staat (bijvoorbeeld Intel® Core™ i7-7Y45). Die processoren zijn bij uitstek bedoeld voor extreem dunne laptops, maar bieden bijlange niet de rekenkracht van een ‘echte’ Intel® Core™ i5 of zelfs Intel® Core™ i3.