De meerderheid van de werknemers werkt met een tweede of zelfs derde beeldscherm. Op de vaste werkplek wordt dan vaak de laptop gekoppeld aan een grote, externe monitor. Het kleinere laptopscherm doet daarbij dienst als tweede scherm. Maar wat als u mobiel werkt en toch meerdere schermen wilt?

Meerdere schermen op zak

Mobiel werken en daarbij een tweede scherm gebruiken? Het is een scenario dat niet eens zo vergezocht is. Het gemak van een tweede scherm blijft immers erg groot, ongeacht de plaats en het moment. Uiteraard is het ondoenbaar om telkens een computermonitor mee te nemen en die vervolgens aan te sluiten. Maar dat hoeft ook niet, want een tablet kan prima dienen als mobiele, tweede scherm. Zeker een tablet van 10 inch of groter heeft een voldoende schermgrootte, zodat u bijvoorbeeld uw mailbox permanent in de gaten kunt houden. Of deze doet dienst als presentatiescherm voor uw klant. En omdat tablets doorgaans dun en licht zijn, kost het weinig moeite om er eentje mee in de laptoptas te stoppen.

Laptop koppelen met tablet

Klassieke tablets op basis van iOS (Apple) of Android laten zich echter niet zomaar verbinden met een Windows-laptop. De gangbare video-aansluitingen zijn immers niet te vinden op een tablet, en dus moet de koppeling met de laptop op een andere manier gebeuren. Er zijn dan twee opties: ofwel sluit u de tablet via zijn usb-kabel rechtstreeks aan op de laptop, ofwel werkt u volledig draadloos via wifi.

Het nadeel van wifi is dat beide apparaten zich op hetzelfde netwerk moeten bevinden zodat ze met elkaar kunnen ‘praten’. Dat is niet altijd mogelijk als u werkt via een wifi hotspot. Ook treedt bij zo’n draadloze verbinding meer ‘latency’ op, wat zich uit in een trager reagerend tweede scherm. Hoe dan ook heeft u software nodig die de logische link kan leggen tussen de tablet en uw laptop, én die ervoor zorgt dat Windows de tablet als een extern scherm detecteert. U moet deze software installeren op zowel de tablet als de (Windows-)laptop. Bekende apps voor iOS en Android zijn dan Duet Display, Air Display en Splashtop.

Van Windows naar Windows

Ook als u beschikt over een Windows-gebaseerde tablet is het mogelijk om meerdere schermen te combineren tot één werkplek. Of waarom niet een oude laptop gebruiken? Probeer dan het gratis met ShareMouse, dat volledig werkt via wifi en u met één muis en toetsenbord twee computers tegelijkertijd laat bedienen. Wilt u meer mogelijkheden, dan zijn de tools InputDirector en Synergy het bekijken waard, al zijn deze tools niet gratis.