Wachtwoorden worden vergeten of zijn te eenvoudig om te kraken. Door echter uw gezicht als authenticatiemiddel in te zetten, bewaakt u de toegang tot bijvoorbeeld uw laptop veel strikter. Zo kan je gemakkelijk je laptop ontgrendelen zonder wachtwoord.

Gezichtsherkenning is een technologie die vaak aan bod komt in films en tv-series. In een al dan niet futuristische wereld worden beveiligingsbeelden gebruikt om te achterhalen waar een crimineel zich bevindt. Een krachtig algoritme detecteert alle gezichten in de beelden en vergelijkt de gezichtskenmerken met een foto van de misdadiger die de politie wil klissen. De crimineel kan mede dankzij de technologie worden opgepakt, waarna de verantwoordelijke agenten in de films als helden worden opgehemeld. De technologie is vandaag geen fictie meer: zo kan u bijvoorbeeld uw laptop ontgrendelen via gezichtsherkenning.

Gezichtsherkenning

Ondanks het feit dat Hollywood gezichtsherkenning futuristisch doet ogen, bestaat de technologie al enige tijd. Bij oudere herkenningstechnieken wordt de afstand tussen uw ogen, de lengte van uw neus, de grootte van uw lippen en andere gezichtskenmerken gemeten. Net als bij een vingerafdrukscanner worden de details van deze foto vergeleken met gezichten in een database, waarna u al dan niet geïdentificeerd wordt. Nieuwere technieken passen eveneens machine learning toe om gezichten beter en sneller te detecteren.

HP gebruikt deze technieken om de mogelijkheid te bieden een laptop te ontgrendelen zonder wachtwoord. Aan verschillende van zijn toestellen, waaronder de HP Pavilion x360, de HP Spectre x360 en de HP x2 Detachable, een infraroodcamera toegevoegd om gezichtsherkenning mogelijk te maken. Deze camera’s kunnen ook bij slechte lichtomstandigheden een goed beeld vormen van uw gezicht, waardoor ze ideaal zijn voor gezichtsherkenning. Ook wanneer uw gezicht in schaduw is gehuld, of overbelicht is door de zon, zal de software uw gelaat herkennen.

Laptop ontgrendelen met Windows Hello

De laptopcamera’s van HP werken in tandem met Windows Hello, dat samen met Windows 10 werd gelanceerd, en laten u toe om met uw gezicht aan te melden op uw computer. Dit heeft als voordeel dat u geen wachtwoord hoeft te memoriseren, wat niet alleen een stuk veiliger is, maar ook praktischer.

Andere manieren om te ontgrendelen zonder wachtwoord

Andere toestellen van HP bevatten geen infraroodcamera maar hebben andere sensoren aan boord om biometrische parameters op te meten. De HP Elite x3 heeft bijvoorbeeld een vingerafdruk- en irisscanner. Een irisscanner werkt gelijkaardig als gezichtsherkenningstechnologie. Er wordt een foto genomen van uw iris, waarna de beeldverwerkingstechnologie de unieke kenmerken van uw regenboogvlies bepaalt. De resultaten worden vergeleken met een database van gekende irissen, waarna u al dan niet geïdentificeerd wordt.

Een vingerafdrukscanner gebruikt condensatoren. Door de richels in uw vinger zullen er plaatsen zijn waar uw huid de scanner raakt en de capaciteit van de condensator verandert. Op andere plaatsen zal er alleen lucht tegen de scanner komen, waardoor de capaciteit nauwelijks verandert. Dankzij deze verschillen kan de scanner een beeld vormen van uw vingerafdruk.

Ook vingerafdruk- en irisscanners zijn geïntegreerd in Windows Hello en kunt u bijgevolg gebruiken om aan te melden in Windows. Indien u in het bezit bent van een toestel van HP met de juiste biometrische sensoren kan u bij de instellingen terecht om Windows Hello te configureren. Ga in de instellingenapp naar Accounts en klik vervolgens op Aanmeldingsopties. Windows Hello zal bovenaan in het venster pronken. Indien uw toestel niet de juiste hardware bevat om Windows Hello te kunnen gebruiken, zal er een boodschap verschijnen dat de functie niet beschikbaar is op het apparaat. De aanschaf van een nieuwe laptop mét de juiste hardware is in dat geval de enige optie.

WindowsHello